Groninger Blaarkop

De Groninger Blaarkop


De Groninger Blaarkop. Een inheems en authentiek runderras, een zogenaamd dubbeldoelras. Helaas een zeldzaam ras, doordat als gevolg van de industrialisatie van de landbouw en de hiermee gepaard gaande specialisatie per landbouwtak, er meer en meer gekozen werd voor andere rassen. Een dubbeldoel runderras is heel goed geschikt om te houden voor melk én vlees van hoge kwaliteit. Dit is extra duurzaam. De Blaarkop koe past heel goed in onze natuurlijke en sobere bedrijfsvoering (puur grasgevoerd van natuurlijk grasland). Onze koeien zijn van grote waarde voor de biodiversiteit.

Wij houden onze Blaarkop koeien op verschillende plekken in en rondom de Onlanden. Bij onze locatie in Sandebuur lopen ze heerlijk buiten, alsook bij onze huiskavels op onze agrarische locatie in Leutingewolde. Ook pachten en beweiden we landgoederen van Natuurmonumenten in Paterswolde.

Ze genieten van april/mei tot oktober/november de hele dag van het gras en de frisse lucht. In de overige maanden overwinteren de koeien in de stal. Ook tijdens de winterperiode passen we weidegang toe: wanneer het weer het toelaat kunnen de koeien overdag in groepjes naar buiten.

Onze Blaarkop koeien zijn volledig grasgevoerd van gras van eigen bedrijf. Hiermee zijn onze koeien sterk, gezond en vitaal en zo geven ze ons heerlijke en unieke romige melk, waar deze heerlijke kaas van wordt gemaakt.

Juist door de producten van deze zeldzame koeien te consumeren, blijft het ras in stand: Eat it to save it!

 

Eytemaheert is benoemd tot Erkend Fokcentrum door de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH).